DUAYEN GAZETECİ VE DÜŞÜNCE İNSANI TURGUT FETHİ KİMDİR?
Resmi doğum tarihi 1925, ancak gerçek doğum tarihi 1923’dür. Doğum tarihi ile gerçek doğum tarihinin birbirinden farkı olmasının nedeni ise o dönemde, erkek çocuklarının askerliğin ağır koşullarına uyum sağlamaları için ailelerin nüfusa kayıtlarını birkaç yıl sonra yaptırmalarıdır.
Kendisi, Amasya’da dünyaya gelmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ait, ilk belge niteliğinde ki Amasya tamimini tüm dünyaya muharebe cihazı(Maniple) ile geçen telgraf memuru Abdurrahman Rahmi’nin oğlu. Amasya Saraydüzü kışlasında, Atatürk’ün özel telgrafçısıdır. “*”
İlkokulu Artvin, Ortaokulu Malatya, Lise Öğrenimini İstanbul vefa lisesi, Üniversite Eğitimi ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
Tasvir-i Efkar da gazeteciliğe ilk adımı 1942-1944 yılları arasında Vatan ve O dönemin muhtelif gazetelerinde yazı işleri müdürü, köşe yazarı ve baş yazar olarak gerçekleşmiştir. Akşam Gazetesinde, Köşe yazarı iken ise emekli olmuştur. Ancak bu süre zarfında, Fer Yayınlarını kurmuş ve yayın kuruluşu altında birçok kitaplar yazmış, gerek şiir kitapları ile gerek dönemi, gerek gündemi, gerekse hayatı ölümsüzleştiren eserleri herkesin yaşamından bir parça bulabileceği veya yaşamında yol gösterici niteliği taşıyabileceği değerli yapıtlar meydana getirmiştir. Bugün kitapları birçok kitap mağazası ve internet sitelerinde satılmaktadır. Alt kısımda ise yazdığı kitapların bazılarının isimlerini görmüş olabileceksiniz. Sadece Gazetecilik ve Kitap yazarlığı ile yetinmeyen Duayen Gazeteci Turgut Fethi, aynı zamanda bir ressamdır. İstanbul’da iki defa Büyük Sergi denilebilecek, iki büyük resim sergisi açmıştır. Resmi doğumu 1925 olan Duayen Gazeteci Turgut Fethi’nin resimleri bugün birçok değerli insanların evlerinin en güzel köşelerinde yer almaktadır. Yaşamı boyunca maddiyattan ziyade, manaya önem veren Duayen Gazeteci Turgut Fethi sanat ile ilgili yapmış olduğu yüksek çalışmalarının yanı sıra, bugün Türkiye’de bilinen veya bilinmeyen birçok insanın gelişiminde katkı sağlamış, iyi bir hayat öğreticisi, iyi bir düşünür ve/veya yol gösterici olmuştur diyebiliriz. Birçok alanda sayısız ödüller alan Duayen Gazeteci Turgut Fethi’nin aldığı ödüllerinden bir tanesi 1997 Yılında Burhan Felek Gazetecilik ödülüdür. Son olarak, Duayen Gazeteci Turgut Fethi’nin dizilerinden bir örnek sizlerle paylaşacağım.
Duayen Gazeteci Turgut Fethi Dizlerinde, diyor ki;
Ben yalnız bir adamım,
Yalnızlık Şarkısı da söyleyemem,
Burnum sızlar, titrer dudaklarım,
Gitti bir bir beni seven, sevdiklerim,
Yıkılmışta tüm bir şehir, orta yerde yalnız kalan benim,
Ben gidersem nereye, Oda gelir benimle, ben artık gölgemle beraberim.
Şimdide aşağıda, Duayen Gazeteci Turgut Fethi’ye ait kitapların listesini görebilirsiniz.
FER YAYINLARI:
Telif Yapıtları:
Vatandaşın Beyaz Kitabı (1952)
Bir şey Sandım (1962)
Beğenmiyorum Bu Düzeni (1970)
Büyük Bayram (1973)
Hep Senin Yüzünden (1970)
Ayçiçekleri Dane Dökerken (1985)
Makine Başında (1989)
Bu nasıl İnsanlık? (1981)
Alaturka Demokrasi (1992)
Ben Neyim? (1999)
Siyasi Sabıkalılar (2001)
Oluşum (2006)
Türbanlı Duygular (2009)
Adın Ne Senin ? (2014)
Not: “*”Duayen Gazeteci Turgut Fethi Amasya tamiminin tüm dünyaya geçen, cihazı (maniple) bağışlamış bulunuyor. Halen Ankara PTT müzesinde sergilenmektedir.
Resmi Web Sitesi ve Sosyal Hesapları:
https://www.twitter.com/turgutfethicom/
https://www.facebook.com/turgutfethicom/
https://www.instagram.com/turgutfethicom/
Basın ve İnternet Medyasından Kaynakça:
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/kahraman-memurlardan-ptt-ye-miras-9674416
https://www.haberler.com/telgrafin-tarihi-ptt-muzesinde-haberi/
https://www.sondakika.com/haber/haber-tgc-baskani-olcayto-dusunce-yazi-ve-cizgi-artik-7407754/
https://www.dunya.com/kose-yazisi/ilk-ekonomi-sayfasi-ne-zaman-yapildi/11601
https://www.tgc.org.tr/18-slider/1111-bab-i-ali-nail-abisini-ugurladi.html
http://www.mynet.com/cevaplar/sorular-cevaplar/turgut-fethi-erden/6361818