RAMAZAN DA SONA DOĞRU – KADİR GECESİ
Değerli okurlar, Ramazan-ı Şerifte sona doğru geliyoruz. Yarın 10 Haziran Pazar akşamı Kadir Gecesi’ne iştirak edeceğiz. Sonrasında ise Arife ve Ardından Ramazan Bayramına intikal etmiş olacağız. Peki, biraz Kadir Gecesi hakkında bilgi sahibi olalım.
Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. Gününe tekabül etmektedir. Bugün Kutsal Kitabımız Kuran-ı Kerim’in Hz Muhammed’e inmeye başladığı gecedir. Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? Ramazan ayı içerisinde yer alması ve Kuran-ı Kerim’in bu gece indirilmeye başlanmış olması geceyi daha da anlamlandırıyor. Ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getiren Müslümanlar dua ve rahmet gecesidir. Halk arasında bin aydan daha hayırlı gece olarak da bilinen Kadir Gecesinin Müslümanlar için önemi hem ayetlerle hem de Hadis-i Şerifler ile belirtilmiştir. Kadir Gecesi’nde kılınan namaz bir ömre bedel sayılıyor. Edilen tüm dualar kabul oluyor. İslam dininde Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, “sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece” olarak kabul ediliyor. Kuran-ı Kerim’de “Kadir Suresi”nde bu gece şöyle anlatılıyor: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” Bu gecede mü’minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur’ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir.
Değerli okurlar, bu güzel gece de bolca Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır. “Kim inanarak, sevabını ancak Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir.” (Buhari, Siyam: 71, İbni Mâce, Dua) Manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla, yaklaşık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade edebilmek için; geçmiş hata, kusur ve günahlarımızdan pişmanlık duyarak bunları bir daha işlememeye söz vermeli, söz ve fiillerimizin Kuran’a uygun olup olmadığının muhasebesini yapmalı, varsa eksiklerimizi telafi etmeli ve bu geceyi yepyeni bir hayatın başlangıcı saymalıyız. Haftaya görüşünceye dek ese kalın.