BİR DEDEKTİFİN HİKÂYESİ

Sevgili okurlar; öncelikle gazetemiz Yenigün’de 2018 senesinin ilk köşe yazısını yazmamamın sevincini duyduğumu kalben ifade edebilirim. Şimdi bu hafta başlıktan da anlayacağınız üzere size bir dedektifin hikâyesini anlatacağım. Ancak bu öyle bildiğiniz türden bir dedektif değil. Eminim birçoğunuzun aklına dedektif deyince, açık kahve tonlarında uzun paltolu, elinde kocaman büyüteci olan biraz uzunca boylu ve esrarengiz bir adam geliyordur. Daha çok aklınıza fiziki anlamda bir dedektif gelmemelidir. Peki, nedir o akla gelmesi gereken? Araştırma, geliştirme bir şekilde müşterisinin istediklerini ortaya çıkartmak gelmelidir. 

Benim bu hafta söyleşi yaptığım dedektif, öyle bildiğiniz türden değil. Kendisinin ismini buradan paylaşmayacağım, ancak bu kişi ve/veya kişiler kendilerini sadece bir dedektif olarak tanımlıyorlar. Teknoloji Dedektifi olarak tanımlıyorlar.  

Peki, ne yapar bu teknoloji dedektifleri? Bu adamlar diyorlar ki, bizi kiralayın kardeşim. Ama bizler bu dönemin farklı dedektifleriyiz diyorlar. Yani mesela sizin için, Çin’e gideriz. Çin’de sizin için bir dedektif edası ile tek tek fuarları gezeriz. Çarşı, Pazar ne gerekiyorsa surat ile yerine getiririz. Sizin adınıza tedarikçilere kart bırakırız. Aradığınız ürünlerin, marka model, seri numaraları ve hangi dükkânda ne kadara oluyor onu buluruz diyorlar. Bu dedektifler, aynı zaman da isim vermeyeceğim tanınmış bir elektronik markası ile çalışıyorlar. O marka diyor ki, kardeşim git tüm Çin pazarını gez. Yetmedi, fuarları da gez. Benim patentli Orijinal ürünümün yan sanayisini satıyorlar mı? Satıyorlar ise bana tek tek bir bir bildir, diyor fima. İsterse teknolojik takip’in yanı sıra geriye dönük raporlarda sunuyorlar. Ürün fiyatlarını yerel Pazar ile kıyas imkânı yapan raporlar da hazırlıyorlar. İsteyenlere Çin de ofis hizmeti dahi verilebiliyor.

Ben Teknoloji Dedektifine bizzat sordum ne karı var bu sistemin satın alan kişiye? Uçak bileti maliyeti kafadan yok, Hotel, Otel masrafı yok, Vize Ek tercüman masrafı yok, yemek, alışveriş ve ek giderler yok. Müşteri kemiksiz detaylarına takılmadan doğrudan istenilen sade bilgiye ulaşabiliyor. İşte bu sebeple dedektif vazifesini tam olarak yerine getirebilmiş oluyor. Bu hizmetin bedelini de sordum. 370 dolardan, projesine göre fiyatların başladığını söylediler.

Sevgili okurlar, köşke ülkemizin halkımızın derdi gayesi bu ve benzeri yönde olsa. Yani yeni şeyleri araştırmak, geliştirmek ve onun üzerinden hem ülkemize, hem kendi ekonomimize katkı sağlayabilmek olsa.  Maalesef daha ziyade sermaye sahipleri ve bilginin değerini bilenler meseleye başvuruyor. Daha önce ki yazılarım da “E’LER Hayatımızın İncinde” isimli bir yazım vardı. Orada da belirttim. E’ler gerçekten hayatın her alanında, yeme içmeden, aklınıza gelebilecek en uç noktasına kadar büyük bir etki hâkimdir. Ancak, teknolojinin gelişmesi ve çeşitliliğin artması ile bu tarz arge çalışmaları oldukça önem kazanmıştır.

Dolayısı ile çağ, dönem yeni bir dedektif türünü de meydana getirmiş oluyor böylelikle ile teknoloji dedektifleri denilen yeni bir iş, meslek kolu meydana geliyor. Yurt dışında yaşayan belki öğrenci ama teknoloji dedektifi olmak isteyen bir kişi de bu işi yapabilir. Bu konuda çeşitli sosyal ağlar yardımı ile ya da Google üzerinden ar-ge çalışmaları yapılabilir. Böylelikle doğru kişiye ulaşılır ise doğru ticaret ortamı meydana gelebilir. Haftaya görüşünceye dek, Teknolojiyi bol bol yaşadığınız, keyfinizin yerinde olduğu güzel bir hafta diliyorum. Hoşça Kalın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz